QUI SOM ?

Lluny en el temps queden les manifestacions, els articles i xerrades reivindicatives , el fer la guitza als de Port Llevant i l’àrdua i tenaç lluita que va concloure victoriosament amb la declaració, l’octubre de l’any 1983, de la creació del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

En aquell moment s’aconseguí la salvaguarda d’un espai natural. S’iniciava llavors, el projecte de construir un parc, un parc natural que apropés la gent a la natura, perquè aprenguessin a respectar-la i estimar-la, a conscienciar-la de la necessitat de conservar els paratges naturals, a admirar la seva fauna i, en definitiva, que els visitants dels parcs quedessin seduïts ambientalment.
La necessitat d’aglutinar formalment el creixent nombre de participants i voluntaris i, alhora, recollir l’esperit humà i defensiu del Parc van fer que es creés l’APNAE. La nostra associació va néixer el novembre de 1992 i que fou declarada d’Utilitat Pública l’any 1998.

D’altra banda, la creació de l’APNAE permetia legalitzar i gestionar uns recursos econòmics que gràcies a les escoles, la botiga, el pàrquing, els cursets, les excursions,….s’havien incrementant de maneres considerable i feia necessària la presència d’una entitat que els financés en profit del propi entorn natural.
Els objectius principals de l’APNAE, tal i com s’esmenten als seu estatuts són promoure activitats per a la conservació, vetllar per a que l’educació ambiental s’estengui als usuaris del Parc i zones properes, divulgar notícies, activitats,….i sobretot vetllar per la salvaguarda i protecció dels Aiguamolls.

Al llarg d’aquests més de 20 anys no són poques les activitats organitzades per l’APNAE , que ens han permès a molts de nosaltres gaudir i aprendre de la senzillesa espectacular dels Aiguamolls. Des de cursets d’ocells, plantes i dibuix; sortides, plantades d’arbres, neteges de platges, seguiment i censos de llúdrigues, exposicions, tallers i una llarga llista d’etceteres. També va organitzar amb la SEO, les XII Jornada Ornitológicas Españolas de l’any 1996 i juntament amb el SECEM, l’any 1997, les III Jornadas Españolas de conservación y estudio de mamíferos i I Jornadas Ibéricas sobre la Nutria; i al 2007 juntament amb el Portal Fotodigiscoping el III Congreso Nacional de Digiscoping.

I l’APNAE és també responsable que per les conques empordaneses i les de comarques veïnes es passegin llúdrigues. Aquest ambiciós i bonic projecte de reintroducció que va començar l’any 1993 ha fet que més de 40 exemplars siguin alliberats a l’Alt Empordà amb un èxit total d’adaptació i reproducció.

L’entusiasme i les ganes de treballar dels seus membres i voluntaris i els importants resultats aconseguits van fer que l’any 1994, l’APNAE fos guardonada amb el premi Tramontana, guardó concedit per les tasques de conservació i difusió de l’entorn natural de l’Alt Empordà.

📺  Aniversari APNAE 25 anys (1992 – 2017)