Logo png

Cerca al web

Subscriu-te

Uneix-te a nosaltres

El Bruel

Els projectes

Col·laboradors

logo mussapLogoCastellMar webLogo-GM-PLA webtargeta4BR

ajutnament de castello empuries2

Aquesta web utilitza galetes per a gestionar l'autenticació, navegació i altres funcions. Si continues navegant n'acceptes el seu ús

Més informació

Accepto

Aquesta setmana els responsables del Projecte Òliba hem anat a fer el seguiment de primavera de les caixes niu que tenim penjades en diferents punts del Parc Natural. En total hem trobat 5 caixes nius ocupades, 4 de les quals amb polls d'òliba al seu interior.

proj o1

proj o 2

Fotografies: APNAE

Com cada any i des de fa 7 anys, l'APNAE col·labora en la jornada d'anellmant de cigonyes de Peralada, organitzada pel Grup Peralada emmarcat dins la Setmana de la Natura, duta a terme pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa del Voluntariat Ambiental (representada per la nostra entitat). En aquest acte participen centenars d'escolars, i una desena de voluntaris que expliquen el perquè de l'anellament dels pollets, per tal del seguiment científic des de reintroducció de 30 pollets ja fa més de 20 anys. 

Enllaç a l'EMPORDÀ.info

Fotografies EMPORDÀ.info

Grup P2

Grup P4      Grup P5
Fotografies: Grup Peralada

L'últim cap de setmande maig vam celebrar el Cap de setmana dels Amics dels Aiguamolls. Van ser tres dies carregats d'activitats relacionades amb la natura, reflexions i retrobament. Durant aquest cap de setmana vam poder veure junts la pel·lícula El viatge de l'Unai, presentada i comentada per director i protagonistes. Després vam realitzar el sopar de Cloenda del Curs d'Ornitologia.
viatge unai
Fotografia: Joan Morales (albellus.m)

Gracies a ENDESA el projecte Coracias avança a ritme constant i sense pausa. Ara mateix ens trobem en la fase més intensa de treball de camp. Juntament amb un operari elèctric, estem controlant tots els nius del parc amb una càmera endoscòpica wifi de 5 metres de llarg per estar al corrent de la fase reproductora actual i controlar-ne diferents paràmetres d’interès. D’aquest anàlisi que escara està en curs en podem deduir algunes dades interessants com la poc habitual descompensació temporal en la que s’han fet les postes. Anys enrere s’havia comprovat que totes les postes s’acostumaven a fer com a molt amb una setmana de marge, en canvi aquest any hi ha postes amb diferències substancials de fins i tot 20 dies.

Més interessant encara, la recent col·locació d’uns aparells gps amb panells solars i de mida molt petita a algunes de les parelles de gaig blau amb l’objectiu de conèixer els seus moviments per estudiar la selecció d’hàbitat. Un cop col·locats aquests gps’s en fem un seguiment descarregant les dades de les posicions que enregistren cadascun a una base station amb una antena receptora per posteriorment tractar-les. Encara no podem donar molta informació però ja hem pogut comprovar que efectivament el gaig blau te un radi de cerca d’aliment  bastant ampli en aquesta zona com ja s’havia predit en estudis previs (Fernández 2015).  També controlem l’estat dels individus i la seva adaptació al gps de la qual us podem avançar que ha estat molt ràpida i satisfactòria.

Properament tenim al punt de mira continuar amb el control dels nius amb la càmera, començar l’anellament dels polls i continuar amb els treballs d’anàlisi de dades.

Cristina Fernández García

Biòloga coordinadora


IMG 2081      IMG 2038

El passat 3 de juny l'APNAE i IAEDEN, de la mà d'en Ramon Fortià van convocar voluntaris per tal de cobrir una jornada de cens d'Esparver Cendrós a la zona dels voltants de Castelló d'Empúries. Adjuntem un enllaç al seu blog on es parla d'aquesta problemàtica i de la feina que s'està duent a terme per tal d'ajudar en la recuperació d'aquesta espècie. Tot seguit un fragment del text que apareix en aquest blog i que ressumeix el resultat de l'últim cens. 

"L'”Operació Esparver Cendrós”, que d’ençà inicis dels anys vuitanta del segle passat no s’havia organitzat com a tal, ha tingut com a resultat aquest 2017 la localització d’una nova parella fins ara no coneguda al municipi de Fortià, amb la qual cosa ja són cinc els nius que aquesta temporada estan essent seguits per intentar que arribin a bon port."

Des de l'APNAE volem agrair la participació de tots qui vau contribuir-hi.

Operació Esparver Cendrós 2017 --> http://ramonfortia.cat/operacio-esparver-cendros-2017/
Tanques per salvar els esparvers cendrosos de l'Empordà --> http://ramonfortia.cat/tanques-per-salvar-els-esparvers-cendrosos-de-lemporda/


Foto-de-familia-retocada
Fotografia: Joan Ventura, recopilada del blog Paisatges d'en Ramon Fortià

bito-bogues-sense-amb-2.jpg