Logo png
ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL PARC NATURAL
DELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ

Cerca al web

Subscriu-te

Uneix-te a nosaltres

El Bruel

Els projectes

Buf projecte Giraffa

banner cigonya

PROJECTE PUPUT

PROJ PUPUT

Aquí pots fer una donació a la nostra entitat

Membre de ...

xvac

 

 

  

Col·laboradors

logo mussapLogoCastellMar webLogo-GM-PLA webtargeta4BR

ajutnament de castello empuries2

Aquesta web utilitza galetes per a gestionar l'autenticació, navegació i altres funcions. Si continues navegant n'acceptes el seu ús

Més informació

Accepto

Els ortòpters o més coneguts popularment com a grills, llagostes i saltamartins, són un grup d'insectes terrestres, de mida mitjana i gran, cos cilíndric i amb el parell de potes posteriors més desenvolupades, que els permet fer grans salts. Els ortòpters es poden agrupar en dos grans grups: els ensífers -que serien els grills, amb antenes llargues i bàsicament de costums nocturns- i els celífers -llagostes i saltamartins, diürns i amb antenes curtes-.

A inicis del 2012 es va iniciar un projecte per a identificar les espècies d'ortòpters que es troben dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Fins el moment no s'havia realitzat cap treball específic per conèixer la fauna ortòptera del Parc, tot i que hi ha diferents cites recollides dins el Parc i les seves rodalies detallades a dos treballs d'àmbit més general: "Atles dels Ortòpters de Catalunya", Olmo-Vidal (2006) i "Revisión de los ortópteros (Insecta: Orthoptera) de Catalunya", Llucià Pomares 2002.

Abans de començar el treball es va elaborar un primer llistat agafant les dades dels ortòpters recollides en els treballs esmentats, aquest llistat va proporcionar un total de 46 espècies d'ortòpters fins ara citades al Parc i rodalies.

Per tal de portar a terme els treballs s'ha procedit a mostrejar els diferents ambients que hi ha dins el Parc, durant tot l'any però especialment durant els mesos d'estiu i tardor que és quan es poden detectar més ortòpters. Aquests mostrejos s'han fet amb l'ajuda d'un salabre que permetia capturar els exemplars per a la seva identificació.

OrtòpterOrtòpter. (+) Clica la imatge per a veure-la més gran
La determinació de les diferents espècies s'ha fet amb les claus dicotòmiques que hi ha a l'"Atles Ortòpters de Catalunya", Olmo-Vidal (2006) i "Revisión de los ortópteros (Insecta: Orthoptera) de Catalunya", Llucià Pomares 2002 i també s'ha comptat amb l'ajuda d'experts en la matèria, com l'entomòleg, Rafael Carbonell.

De les 46 espècies citades a la zona, fins el moment se n'han localitzat 31, però alhora s'han pogut determinar 9 espècies noves, que no havien estat mai citades dins els límits del Parc i rodalies i que fa que la llista total s'incrementi fins a les 55 espècies.

De les noves espècies detectades, una és el grill cicindela Trigonidium cicindeloides, un petit grill de menys de 5 mm i que s'ha trobat de manera abundant a diferents indrets del Parc, com Mig de dos Rius, Cortalet, Pallejà, Mornau... i que fins el moment no s'havia detectat mai a les comarques gironines.

Altres espècies noves que s'han pogut detectar són el grill pubescents Melanogrillus desertus, o el grill escatós Mogoplisters bruneus, que són uns altres grills amb molt poques cites a comarques gironines.

En els propers anys es vol continuar fent prospeccions a diferents indrets del Parc, per a identificar noves espècies i confirmar la presència de les citades a la zona que fins el moment no s'han detectat.
Un cop es tingui un recull important de dades, l'objectiu final és poder elaborar un mapa de la zona per cada espècie on es detalli la seva presència a una escala 1x 1 km.

Tot i que algunes espècies no es poden identificar amb facilitat, si algú té fotos o fa fotos d'algun ortòpter dins el Parc i me les vol fer arribar, intentarem identificar-les i introduir-les a la base de dades. Les fotos es poden enviar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquest és el llistat de tots els ortòpters citats al Parc.

Podeu descarregar-vos la llista d'ortòpters del Parc Natural Dels Aiguamolls de l'Empordà aquí.

Contacta'ns:
email: apnae@apnae.org

Per telèfon de dimarts a divendres de 9:00 a 15:00 al 972 454 672