ITINERARI ROSES - EL CORTALET

Aquest és un itinerari lineal d’uns 12 quilòmetres que ens portarà des de Roses fins al centre d’informació del Cortalet tot passant per Santa Margarida, La Rubina, Empuriabrava, La Muga i els prats de Can Comes.  És un itinerari planer, sense dificultat, pensat per a fer en bicicleta tot i que també es pot fer a peu (25 km anar i tornar) i durant tot l’any, encara  que és millor evitar la temporada estival, on la calor i la manca d’ombres, poden fer una mica feixuc el camí si no és que es fa ben d’hora o ja cap el tard.

Foto 1: Itinerari Roses – El Cortalet. Font: googlemaps

Sortim des de davant de l’ajuntament de Roses, davant la platja i anem seguint el passeig marítim en direcció a Santa Margarida.  En començar cal parar atenció a la badia i els espigons del davant, on a l’hivern hi podem observar cabussó emplomallat, cabussó coll-negre, corb-marí gros, corb-marí emplomallat, xatrac bec llarg, gavines i gavians o més rarament calàbries o gavots. A les palmeres hi sentirem les sorolloses cotorres argentines.

Foto 2: Platja de Roses

A uns 300 metres trobem ja el carril bicicleta que hem de seguir durant prop de 2 km fins arribar a l’Hotel Montecarlo. Aquí deixem el carril bici i agafem l’Avinguda de la Platja que va cap a l’interior i voreja els canals de la marina de Santa Margarida.  Aquesta marina es va construir als anys 60 sobre les restes de la zona sud de l’antic estany de Castelló amb diversos estanyols (un d’ells anomenat de Santa Margarida) i braços de riu que formaven petites illes.

Foto 3: Salicorniar

Seguim per la avinguda amb grans tamarius, baladres i pins cap a l’interior, passem un gran giratori, la plaça de l’Estel i continuem recte, per l’Avinguda de Santa Margarida també arbrada, fins que al km 3.200, es gira a l’esquerra. Continuem per la Avinguda del Nord fins arribar al vial paral·lel a l’autovia (km 3.600).  Aquest vial ens portarà fins al començament del carril-bici(hi ha indicadors a La Rubina) al Km 4.300.

Passem per sobre un pontet que creua el Rec de Mig, que ve de l’estany de Palau, on hi ha una comporta que permet mantenir el nivell de l’aigua. Des d’aquí mirant cap a mar tenim una bona vista de la Marina i els canals que queden a la nostra esquerra i la zona de la Rubina que queda a la dreta. Al davant podem veure l’Illa Gran d’unes 10 Hectàrees amb vegetació formada per salicòrnies, plantes adaptades a la salinitat, prats salins i alguns tamarius.

Seguim per un carril asfaltat en bon estat fins a trobar el camí que porta a la Rubina (km 5.000). Aquí girem a l’esquerra i 200 m més endavant a la dreta tot seguint el carril-bici.

En aquest punt, si tenim temps, podem desviar-nos cap a l’esquerra i seguir el camí asfaltat fins a la platja de de la Rubina, uns 2 km més enllà. La Rubina és un espai format per peces de terreny allargades, d’una vessana i quart (uns 3000 m2), producte de la desamortització de l’antic estany de Castelló del S XIX, que, un cop dessecat, es va repartir entre els seus habitants. Són petits camps envoltats de tamarius i canals dedicats principalment a pastura o conreu, tot i que molts d’ells estan mig abandonats. És un espai ric en fauna i flora on a la primavera i estiu no es rar veure-hi el gaig blau. A la platja hi ha un cordó de dunes força conservat amb vegetació típica de la zona.  A l’hivern podem buscar ocells hivernants a la badia com les calàbries o els cabussons.  

Si seguim pel carril bici uns 500 m més enllà trobem un observatori a la dreta des d’on podem veure l’Estany del Tec, terreny inundable amb grans zones de canyissar i pastures.  És un llocmolt bo per a limícoles, ardeids i cigonyes. Presenta grans florides de lliris a la primavera.

Continuem pel carril-bici i 500 m més enllà el camí gira a la esquerra i de seguida arriba fins a Empuriabrava, una de les marines més grans d’Europa, que es va construir a partir de l’any 1967 en terrenys semblants als de la Rubina a la costa (Les Tribanes) i una zona de closes dedicades a la pastura amb diversos masos cap a l’interior.

Creuem en aquest punt la carretera i just al davant comença el carrer Llobregat amb un carril bici ben marcat que seguirem.  Aquest vial creua de banda a banda la urbanització, tot passant per sobre de dos canals fins arribar al final a una pineda on hi ha un parc infantil, una torre de l’aigua i el pont de fusta que ens permetrà travessar la Muga.

Foto 4: Estany del Tec
Foto 5: Canals d’Empuriabrava

Des dels ponts sobre els canals podem veure la morfologia de la marina amb els seus canals i cases que tenen l’entrada pel carrer i el darrera que dona al canal amb els seus amarradors particulars.

 

Creuem el pont de fusta sobre la Muga a força alçada, el que ens permet veure la part final del riu fins a la gola, amb el seu bosc de ribera amb grans freixes, pollancres, salzes, àlbers i  oms. És habitual veure estols d’ànecs, fotges, polles d’aigua i també ardeids com el martinet de nit a l’estiu. 

Foto 6: La Muga

Un cop passat el pont creuem la carretera i continuem endavant per un camí que passa pel mig de la depuradora d’Empuriabrava (km 8.800) fins a una cruïlla on agafem el camí de l’esquerra.  Una mica més endavant trobem un observatori a la nostra dreta sobre les celles de depuració (filtre verd), l’aguait dels rascletons, molt interessant, amb fauna variada com fotges, cabussets, arpelles i diverses espècies d’ànecs com xibecs, grisets, cullerots, collverds, morells o fins i tot cignes i els nouvinguts coipús. A l’estiu també podem veure agró roig, martinet de nit, el més escàs martinet menut o escoltar les boscarles, els balquers i els rasclons. A la primavera la polla pintada o el rascletó.

Foto 7: Observatori dels rascletons

El filtre verd està format per 3 llacunes allargades amb abundant vegetació aquàtica, balcar canyissar, amb tamarius als marges on hi arriba l’aigua abocada des de la depuradora després d’haver rebut un primer tractament per a reduir la càrrega contaminant. Aquest pas pel filtre verd permet reduir l’excés de nutrients a l’aigua que després ja es pot abocar a l’Estany Europa que hi ha al costat o mitjançant un tub fer-la arribar fins a l’estany del Cortalet.

 Una mica més enllà a l’esquerra trobem una porteta al tancat de la depuradora que permet accedir a un mirador elevat sobre les llacunes de depuració, lloc molt apreciat per gavines, fumarells, xivitones i altres limícoles, cabussets i xibecs.

Foto 8: Depuradora d’Empuriabrava

Seguim el camí direcció mar fins al final en que gira a la dreta (km 9.100) i una mica més enllà trobem l’aguait dels Capons sobre l’Estany Europa, petit estany artificial on va a parar l’aigua que surt del filtre verd i que té un bon canyissar al voltant.  Si teniu sort podeu veure el blauet aturar-se en alguna de les branques seques que teniu al davant.  A la primavera hi trobarem molts cames-llargues, gambes i diversos anàtids així com flamencs.  A l’estiu us el podeu trobar sec (mesures per a evitar el botulisme aviar que pot generar-se a partir d’aigües estancades de poca fondària riques en nutrients i temperatures elevades amb condicions d’anòxia que afavoreixen el creixement del Clostridium botulinum i de les toxines que genera que en ser ingerides pels ànecs a traves de la ingesta d’invertebrats, els pot provocar la mort per paràlisi muscular).

Foto 9: Estany Europa

Seguim el carril bici tot vorejant l’estany Europa i deixant un gran camp a la nostra esquerra on a la tardor i a la primavera podem observar torlits.  Més endavant el camí gira a l’esquerra (km 9.600) i d’aquí surt un camí a la dreta que en pocs metres ens duu a l’aguait de les Miloques sobre la zona oest de l’estany Europa.  

Tornem al camí que segueix cap a l’oest fins a una nova  cruïlla. Nosaltres agafarem la pista de terra cap a l’esquerra que porta cap al Mas de Can Comes. Si seguíssim recte arribaríem en poc més de mig quilòmetre a l’ermita de Sant Antoni que podem veure al davant.

Passem pel costat del Mas de Can Comes, mig enrunat i seguim la pista fins a trobar el vial que va des del Cortalet a l’Estany Túries. (km 11).

Des d’aquí, si tenim temps podem prospectar els camps que queden a la nostra esquerra, les anomenades Closes de Mar on hi pasturen xais que mantenen l’herba ben baixa i on podem veure espècies de llocs oberts com torlits, cogullades, corriols,  bitxacs i diversos rapinyaires. També hi ha abundants caus de conill. També podem seguir el camí de l’esquerra fins a arribar l’observatori que hi ha a la cua de l’estany Túries on a l’hivern podem observar diverses espècies d’anàtids, o bé agafar el vial que surt en direcció est i que porta a la platja de Can Comes tot passant per camps salabrosos amb abundants salicòrnies i petits estanys salins que es mantenen secs durant bona part de l’any però que en època de pluges importants o llevantades, es poden inundar, així com el vial, impedint l’accés a la platja.

Foto 10: Can Comes
Foto 11: Mas trencat

Seguim per la dreta en direcció al Cortalet, tot passant per una extensa zona de prats secs de pastura amb joncs i fileres de tamarius. Més enllà trobem un mas enrunat a la dreta, el Mas Trencat, bo per a veure abellerols, puputs, mussols, bitxacs o cogullades.

Foto 12: Estany del Cortalet

Més enllà a la dreta trobem la Closa de les Molleroses amb un petit talús de terra on hi ha una colònia d’abellerols. Aquesta closa és bona per a limícoles, capons reials o martinets. Finalment arribem al mas d’El Cortalet amb el seu centre d’informació del parc on s’acaba aquest itinerari (12,5 km).

Foto 13: El Cortalet