Objectiu
Reintroducció de la llúdriga (Lutra lutra) a les conques de la Muga i del Fluvià.
Resum del projecte
Històricament la llúdriga havia estat una espècie abundant a les conques dels rius Fluvià i Muga, així com als Aiguamolls. Durant el s. XX, però, es va anar rarificant.
El Projecte Llúdriga va ser un pas més en tota una sèrie de projectes de restauració d’espais i reintroducció d’espècies, portats a terme al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà des de la seva creació, sota la direcció de Jordi Sargatal, en el període 1984 – 1997.
Però, concretament, el projecte Llúdriga neix a començaments de 1993, quan Jorge de Pallejà, naturalista i escriptor que ja havia aportat, juntament amb les seves germanes els fons per a la construcció de l’aguait Pallejà, es va oferir a col·laborar econòmicament en algun altre projecte del parc. Se li va proposar d’iniciar un estudi de la viabilitat de reintroduir les llúdrigues i ell hi va accedir encantat.
Així, durant la primavera i l’estiu de l’any 1993 vàrem recórrer els estanys, rius i rierols dels Aiguamolls i de les conques de la Muga i el Fluvià. Es varen prospectar 144 trams, buscant rastres de la presència de llúdrigues i prenent nota de l’estat de l’aigua i la vegetació, així com de la quantitat de peixos, tot seguint una clau quantitativa ( és a dir, molt abundant, poc abundant, escàs, etc.).